Tipp, ötlet, tanács, fortély, praktika a mindennapokhoz

Szeptemberi tennivalók a balkonon

Ágnes tippje
Téma: Lakókert

Még viszonylag sokáig üldögélhetünk kint a balkonon, bár az esték a hónap vége felé már erősen lehűlnek. De azért még most sem késő néhány egészen a kemény fagyokig virágzó növény kiültetése sem.

 

Őszi virágözön a balkonon (pixabay.com)

A kintmaradók gondozása

A pici fekete bogarak házi, DIY ellenszere

Ágnes tippje
Téma: Kert, Lakókert

Ma reggel egy kivizöld pólót vettem föl, hogy kb. 3 perccel azután, hogy kiléptem a kertbe, rohanjak lecserélni. Úgy elleptek ugyanis az apró fekete bogarak. Ezután hosszas netes kutakodással megállapítottam, hogy ezek repcefénybogarak. (Nem volt egyszerű feladat. Apró fekete bogárként többnyire az ágytetű és a bolha került elő. Egy online rovarhatározó szerint az 1 mm-es tök fekete rovar katicabogár.)

Legyen saját narancsfánk! (Citrus aurantium)

Milyen jó is lenne, ha akkora kertem lenne, hogy abban igazi pálmaházat építhetnék! Lennének benne citrusfélék, ananász, füge és még számos buja növény. Mivel a pálmaház megépítésére kevés esélyem van, kénytelen vagyok beérni amolyan apró naranccsal. Nem is a gyümölcsösbe tenném, hanem a lakókertbe, teraszra, erkélyre...

A füvek királya, a bambusz

Ágnes tippje
Téma: Lakókert, Kert

Ültetésére a május a legalkalmasabb, még nincs túl meleg,
így megerősödhet a télre. Ültetéskor tegyünk a gödörbe marhatrágyát, vagy komposztot,
erre szórjunk talajfertőtlenítőt. Egy hajtás 5-6 éves koráig fejlődik, ezután érdemes kivágni
és hagyni a fiatalabb szálakat fejlődni.
A szobai bambusz hangulatos növény, ami szereti a fényt, de
a napot nem. Szereti a párás levegőt, ezért, ha világos a fürdőszoba, oda
tegyük.

Madáretető télre

Ágnes tippje
Téma: Kert, Lakókert

Kislányom egyre inkább érdeklődik a külvilág, s benne a természet dolgai iránt. Ugyan még járni, beszélni nem tud, de a babakocsiból imád nézelődni. Délelőttönként kint szokott a kertben aludni, és ha sok a látnivaló, ébredés után is szívesen időzik kint, nem siet ebédelni. Épp ezért gondoltuk úgy, hogy téli látnivalókkal is „fölszereljük” a kertet.

A szép őszi kert

A szép kert titka minden évszakban a rendezettség. Az elnyílott, elszáradt növények szárát vágjuk le, ami már nem kell, szedjük ki, és a felesleges részeket tegyük a komposztba! Az üres helyeket ássuk fel, de legalább gyomláljuk ki, és gereblyézzük fel!

A szép sövény titka

Ágnes tippje
Téma: Kert, Lakókert

Áprilistól május közepéig ültessük el a növényeket.
A tövek alá tegyünk tápanyagban dús humuszréteget, így jobban fejlődnek.
Amennyiben szélesebb térelválasztót szeretnénk, két sort alakítsunk ki a bokrokból, eltolással.
Az ültetés után egy hónapig bőségesen locsoljuk őket.
Egy hónap elteltével megkezdhetjük a bokrok trágyázását. Vízben oldjunk fel nitrogénműtrágyát, és azzal öntözzünk, hogy segítsük a növekedésüket.

Sövény a legszebb térelválasztó

Szomszédunkkal eléggé jóban vagyunk, de azért mindkét félben felmerült a két kert elválasztásának igénye. Viszont azé is, hogy ne valami igénytelen drótkerítés válasszon el minket egymástól. Épp ezért megegyeztünk, hogy sövényt alakítunk ki. A lakókertben bokrokból, a veteményesben padig ribizliből, egresből, málnából. A két parasztház közé amolyan falusi sövényt terveztünk mályvával, aranyesővel, fagyallal, orgonával, amely nálunk hortenziabokrokban folytatódik majd a szomszédunk házfala előtt, míg a sövény előtti ágyásba rózsákat ültetünk.

Védekezés a szúnyogok ellen

Szúnyogok ellen a különböző testre fújható riasztószereken kívül hatékony kiegészítő védekezés kültéren a riasztó spirálok, fáklyák használata. Állítólag a citromillatú muskátli, illetve a babér is „megvédi” a körülötte ülőket a vérszívó rovaroktól – de ezt még nem sikerült kipróbálni (próbáltam már venni citromillatú muskátlit, de szinte sehol nem kapni).

Szúnyog (kép: pixabay.com)

Kullancs eltávolítása

Ágnes tippje
Téma: Kert, Lakókert

Régi őrségi technikát hallottam kullancs eltávolítására: a belénk fúródott kullancsot minden erőszak nélkül egy szál gyufával könnyedén eltávolíthatjuk. Ez a rovar eltávolításának a lehető legemberségesebb módja, és állítólag mindig sikeres, sőt a kullancs feje még véletlenül sem marad bennünk!

Feliratkozás a következőre: Lakókert