Tipp, ötlet, tanács, fortély, praktika a mindennapokhoz

Új mosógép

Ágnes tippje

Új mosógép vásárlásakor hasonlítsuk össze a gépek víz- és energiafelhasználását! Így mosásonként akár 20 liter vizet, és nem kevés áramot is megtakaríthatunk.

Új mosógép vásárlása

Ágnes tippje

Új mosógép vásárlásakor hasonlítsuk össze a gépek víz- és energiafelhasználását! Így mosásonként akár 20 liter vizet, és nem kevés áramot is megtakaríthatunk.

 

(kép: delmagyar.hu)

Sötét ruhák mosása

Ágnes tippje

Sötét ruhákat hideg vízben mossunk, így vizet, energiát is spórolunk, sőt a ruhák színét is védjük.

Száradó fekete zoknik (kép: pixabay.com)

Fél töltet

Ágnes tippje

Mosás során a ruha mennyiségéhez igazítsuk a vízmennyiséget (fél töltet).

Duguláselhárítás

Ágnes tippje

Ha eldugul a vécé vagy a lefolyó, először próbálkozzunk fizikai tisztítással: használjuk a pumpát! Ha így nem boldogulunk, akkor ecet és szódabikarbóna keverékével feloldhatjuk az eltömődést: fél deci ecethez tegyünk 2 kanál szódabikarbónát. Vigyázzunk, mert erősen pezseg!

Ezüstékszer tisztítása

Ágnes tippje

Házi praktikákra érdemes tartani otthon egy tubus teljesen egyszerű, olcsó fajta fogkrémet – ez ugyanis a megfeketedett ezüstök tisztítására kiváló és sok másra is használható.

Fűfolt eltávolítása

Ágnes tippje

Házi praktikákra érdemes tartani otthon egy tubus teljesen egyszerű, olcsó fajta fogkrémet – ez ugyanis a fogak tisztítása mellett számos más dologra is használható. Tisztítani lehet vele például a fűfoltot...

 

Enyhébb rozsdafoltok eltüntetése

Hatékony és költségkímélő módszer ha olajat és ecetet 1:1 arányban összekeverünk és ezzel kenjük be a mosogatóban, csapon, edényen vagy egyéb fémfelületen keletkezett rozsdafoltot. Pár perc után szivaccsal, konyhai papírtörlővel vagy vattapamaccsal át kell dörzsölni, s a rozsdafolt elhalványodik.

A nagy rozsdatelepeken ez a keverék sem segít, az enyhébb rozsdafoltok ellen hatásos.

 

Öblítés

Kézi mosásnál lassan csökkenő hőmérsékletű vízzel többször mozgassuk át a textíliákat, mert különben gyűrődések keletkeznek és rögzülnek, az anyagban úgynevezett törések keletkeznek. Az utolsó vízbe tegyünk öblítőt, ahogy a mosógépek is adagolják. Öblítő helyett használhatunk néhány csepp illóolajat (szerintem finomabb lesz a ruhák illata). A legfinomabb persze akkor lesz az illata, ha szabad levegőn (a fehéret napon) szárítjuk.

A textíliák gyűrődési (törési) hajlama csökkenő sorrendben: gyapjú, viszkóz, pamut, poliészter, nylon. 

Mit hogyan mossunk?

Fogadjunk, mindenkinek sikerült már mosással összezsugorítania legalább egy gyapjúpulcsit. Akkor mindenki megtanulja egy életre, hogy a címkéket meg kell nézni.

Feliratkozás a következőre: Tisztítás