Tipp, ötlet, tanács, fortély, praktika a mindennapokhoz

Kész ételek tárolása, újramelegítése

Ha az ember lánya elfoglalt és nem ér rá minden nap főzni, rákényszerül, hogy megtanulja, miből, mennyit kell két napra főznie – és persze a családos is rá kell valahogy vennie arra, hogy két egymást követő napon is megegye ugyanazt. Vagy ahogy például régen csinálták: minden másnap főztek valamit a két nappal azelőttről eltett maradékhoz.

Leves "használt vízből"

Ágnes tippje

Hasznosítsuk újra a maradék vizet! Például a krumpli, vagy zöldség, esetleg tészta főzővizéből tápláló leves főzhető – így is megihatunk napi nyolc pohár vizet.

A tésztafőző vizet ne öntsd ki  (kép: guff.com)

Penészes az étel – mit tegyek?

Ágnes tippje

Ha penészes ételt/élelmiszert találunk a konyhában a legjobb, amit tehetünk, hogy kidobjuk. Pontosabban vannak olyan ételek, és penészgombák, amelyekre ez nem vonatkozik, de azért ami teljes egészében penészes, annak mennie kell.

Új mosogatógép

Ágnes tippje

Új mosogatógép vásárlása előtt az interneten hasonlítsuk össze a gépek vízfogyasztását!

A megfelelő edény

Ágnes tippje

Válasszuk ki a megfelelő méretű edényt a főzéshez. A nagy edényekbe több főzővizet teszünk, mint amennyi szükséges.

Főzés kevés vízben

Ágnes tippje

Az ételt a lehető legkevesebb vízben főzzük! Ez segít a tápanyagok megtartásában is.

Élelmiszer kiolvasztása

Ágnes tippje

Ne használjunk folyóvizet élelmiszerek kiolvasztásához! Nemcsak sok víz fogy, hanem élelmiszerbiztonsági szempontból is kockázatos. Az ételt a hűtőszekrényben olvasszuk ki!

Természetes és mesterséges édesítők

Ágnes tippje

Édesanyám bár még nem cukorbeteg, de néhány éve a kívánatosnál magasabb a vércukorszintje. Ezért diétázik és száműzte a cukrot, mézet az étrendjéből. Ha nem bűnözik, akkor mindent édesítővel eszik-iszik. Meg néha mi is, ha pl. olyan muffint süt, amelyből ő is enne.

Az okos háziasszony kamrája

 

Van olyan nagynénim, akibe a háború alatt és 1956-ban beleívódott, hogy néhány zsák liszt és cukor mindig kell, hogy legyen otthon. Ha nem is ezen okok miatt, de nálam is mindig van otthon liszt, cukor, tészta és még néhány tartós élelmiszer arra az esetre, ha azonnal kell valamit összeütni.

Tojásos tanácsok

Tartsuk a tojást dobozban! Így egyrészt lassabban veszítik el nedvességtartalmukat, másrészt nem veszik át a hűtőben lévő többi étel szagát.

A tojásokat mindig a tompább végükkel felfelé helyezzük a tojástartóba, így tovább frissek maradnak!

Feliratkozás a következőre: Konyha