Tipp, ötlet, tanács, fortély, praktika a mindennapokhoz

Kulacs gyerekeknek

Ágnes tippje

Néhány hete bejárta az internetet egy horrortörténet, miszerint a kisgyerek állandó súlyos betegségének az okát a kulacsában fedezték fel: nevezetesen egy jó adag penészgombát. Ezt természetesen, mint óriási felfedezést tálalták, pedig igazából minden anyukának tudnia kellene róla – legalábbis Magyarországon.

Mondjuk el!

Ágnes tippje

A munkahelyünkön vagy az iskolában is mondjuk el, hogyan takarékoskodhatnának a vízzel és a pénzzel.

Vízijátékok

Ágnes tippje

Ne játsszunk olyan vízi játékokat, amelyekhez folyamatosan folyatni kell a vizet.

Jutalom a takarékoskodásért!

Ágnes tippje

Jutalmazzuk a gyerekeket, ha takarékoskodnak a vízzel!

 

Mit tegyünk, ha megsebesült a gyerek?

A leggyakoribb bőrsérülések a kisebb karcolások és horzsolások, a mélyebb vágások és a zúzott (gyakran bevérzéssel is járó) sebek, továbbá az égési sebek. Ezeket a sérüléseket gyermekeink gyakorlatilag bárhol összeszedhetik: játék vagy sport közben, a konyhában, illetve bárhol a lakásban, de akár még egy egyszerű séta során is. Mit tegyünk sebesülések esetén?

Azonnal hívjunk orvost, ha:

Gyerek, hideg, öltözködés

Ágnes tippje
Téma: Gyerek, Baba

Jön a hideg, nálunk pedig a viták időszaka: mennyire öltöztessük föl a gyereket. A nagymama fázós, ezért a világ minden pulóverét ráadná az unokára, ám ő az apjára ütött és medvefajta, vagyis nem fázós. És nem is megfázós. Meg persze be szoktam tartani azokat a „szabályokat” amiket a gyerekorvostól, védőnőtől hallottam.

Lábadozik a kicsi

Ágnes tippje

Lehet, hogy már úgy érzi, jól van, te is mennél már vissza dolgozni. Mégis jobb lenne, ha egy nagyobb betegség után 2-3 napot rászánnál arra, hogy a gyerkőc IGAZÁN jól legyen. Így talán nem is esik vissza, és nehezebben kap el újabb kórokat. Ebben az igazán jó gyerekorvos is biztosan partnered lesz.

Homokozó a kertben

Ágnes tippje
Jellemzők: kert, játék, homokozó, gyerek

A gyerekek egy éves kortól már szívesen játszanak a homokozóban, de a legjobb homokozó sem ér semmit, ha mi szülők, nagyszülők nem ülünk be velük játszani. Ez a homokozós időszak 5-6 évig tart. Vehetünk ma már nagyon jópofa egyszemélyes, fedeles műanyag homokozókat is, de én az sk megoldás híve vagyok.

Hogyan és hová építsük a kertünkben a homokozót?

Játszótér a szobában

 

Olykor a családi béke rovására megy, ha zord időben a szobába szorulnak a gyerekek. Számos olyan játékszer van, amit a szobában lehet használni, és megadja a gyerek számára a szabadság érzetét.

Allergia kockázatának csökkentése babáknál

Az allergiára való hajlam sajnos öröklődhet: ha csak az egyik szülőt gyötrik az allergiás tünetek, 30%, ha mindkettőt, akkor körülbelül 60% az esélye annak, hogy a gyermek is túlérzékeny lesz. Az allergia kialakulásának kockázatát csökkenti, ha a mama a babáját 6 hónapos koráig kizárólagosan szoptatja (ha nem tud szoptatni, hipoallergén tápszerrel eteti), nem dohányzik, és a hozzátáplálást csak 6 hónapos kor után, fokozatosan kezdi meg, tehéntejet, tojást, halat és mogyorót pedig csak 1 éves kora után kap a baba.

Feliratkozás a következőre: Gyerek