Tipp, ötlet, tanács, fortély, praktika a mindennapokhoz

A szódabikarbóna 12 felhasználási módja

Összegyűjthettem volna ebbe a cikkbe a szódabikarbóna 100 vagy még több felhasználási módját is, de a Harry Potter könyvek után szabadon 12 felhasználási mód jutott eszembe – vagyis ebben az írásban egy tucatot válogatok a jól bevált praktikáim közül. Merthogy már gyerekkoromban is ezt kaptam puffadásra, évek óta a háztartásom alaptisztítószere, és sütéshez is sokat használom a szódabikarbónát.

Otthoni fogfehérítés

Ágnes tippje

A hófehér fogak bűvöletében élünk, pedig a fogorvosok, fogtechnikusok a megmondhatói,

Cipő szagtalanítása

Ágnes tippje

A legjobb pénztárcakímélő módszer a szódabikarbóna használata. Azt szokták mondani, hogy a szódabikarbónát este szórjuk a cipőbe, papucsba, majd reggel kiöntve a lábbeli nem lesz lábszagú. Esetleg szoktak a szódabikarbónához még illóolajat is ajánlani.

Néhány fontos tanács a sütéshez

Csak jó alapanyagokkal érdemes nekiállni a sütésnek. És az nem olyan, mint a főzés - muszáj mérni is! Néhány tipp, hogy a süti ne a kukában végezze.

Duguláselhárítás házilag

A konyhában a zsír, az olaj, az ételmaradékok, a fürdőszobában a hajszálak, a szappandarabkák, a tusfürdő, vízkő és sampon okozta lerakódások miatt dugulnak el a lefolyók. Szűrőkkel lehet ugyan késleltetni a dugulást, ám elkerülni nem, hisz ezen az egyébként meglehetősen undorító eszközön csak a nagyobb darabok akadnak fent. Ha mégis megtörténik a baj, jöhet a pumpa, a  csőgörény, ám a legcélravezetőbb mégiscsak a megelőzés. Van ugyanis néhány kitűnő háziszer.

Migrén ellen

A frontváltozás okozta migrént a cickafarkfűtea enyhítheti –
mondják az okosok.

Szódabikarbónával a korpa ellen

Ágnes tippje
Jellemzők: korpa, haj, szódabikarbóna

Ha hajmosás előtt egy jó maréknyi szódabikarbónát bedörzsölünk a még száraz fejbőrbe, eltűnik a korpa.

 

Szódabikarbóna, a fogfehérítő

Ágnes tippje

Én nem félek a fogorvostól, mégis úgy gondolom, a fogfehérítést inkább kihagyom. Épp elég a fogkő eltávolítását kibírni... Különben is vannak a fogfehérítő fogkrémek. Igaz, azokat nem tudom használni, mert vérzik tőlük a fogínyem.
Így aztán a régi jól bevált módszert vettem elő: szódabikarbónával mosok fogat.

Szódabikarbóna a főzésben

Mióta az eszem tudom, puffadásra, nehéz emésztésre mindig szódabikarbónát kaptam/ettem. Én magam egy mokkáskanálnyit szoktam lenyelni és arra iszom vizet, bár az "autentikus" gyógymód egy pohár vízben feloldott egy kávéskanál szódabikarbónát egy hajtásra kiinni. A puffadást a  lúgos kémhatású oldat szünteti meg azzal, hogy semlegesíti a gyomor túlzott elsavasodottságát. 

Fésűk, sminkecsetek fertőtlenítése

Azzal mindannyian tisztában vagyunk, hogy a fésűket, keféket, sminecseteket és -szivacsokat időnként nem elég csak vízzel kiöblíteni, hanem érdemes fertőtleníteni is, ezzel ugyanis sok pattanástól vagy még ennél is csúnyább furunkulustól kímélhetjük meg magunkat.

Feliratkozás a következőre: szódabikarbóna