Tipp, ötlet, tanács, fortély, praktika a mindennapokhoz

A szódabikarbóna 12 felhasználási módja

Összegyűjthettem volna ebbe a cikkbe a szódabikarbóna 100 vagy még több felhasználási módját is, de a Harry Potter könyvek után szabadon 12 felhasználási mód jutott eszembe – vagyis ebben az írásban egy tucatot válogatok a jól bevált praktikáim közül. Merthogy már gyerekkoromban is ezt kaptam puffadásra, évek óta a háztartásom alaptisztítószere, és sütéshez is sokat használom a szódabikarbónát.

Néhány fontos tanács a sütéshez

Csak jó alapanyagokkal érdemes nekiállni a sütésnek. És az nem olyan, mint a főzés - muszáj mérni is! Néhány tipp, hogy a süti ne a kukában végezze.

Hogyan süssünk kevert tésztát?

Ágnes tippje
Mint a neve is mutatja folyamatos keveréssel érhetjük el, hogy a tésztánk finom legyen.

Hogyan hajtogassuk a tésztát?

Ágnes tippje
A hajtogatott tésztákat sodrófával nyújtsuk ki, mert a kéz melegétől megolvad benne a zsiradék. A hajtogatás menete alulról, felülről, jobbról, balról, úgy, hogy négyzet alakú tésztát kapjunk. Minden sodrás után kenjük meg zsiradékkal 20 perc pihentetés után újra sodorjunk szét és hajtogassuk össze a tésztát! A műveletet háromszor végezzük el! Így csodálatos leveles tésztát kapunk.

Hogyan süssünk omlós tésztát?

Ágnes tippje

A jó sütemény ott kezdődik, hogy jó alapanyagokat és jó receptet használunk. Még így is történhetnek malőrök. Mindenesetre érdemes megfogadni egy-két hasznos tanácsot.

 

Hogyan süssünk bejglit?

Ágnes tippje
Jellemzők: tészta, sütés, bejgli

Kedvenc karácsonyi sütinket csodás kabarétréfában is feldolgozták. Benedek Tibor zseniális előadását a youtube-on is hallhatjuk: És elmúla vala a karácsony ünnepe, de nem múla el a bájgli...

Hogyan süssünk fánkot?

Ágnes tippje
Jellemzők: tészta, sütés, fánk

A jó sütemény ott kezdődik, hogy jó alapanyagokat és jó receptet használunk. Még így is történhetnek malőrök. Fánkot sütni nagyon egyszerű, csak néhány alapvető dolgot kell betartani.

Hogyan süssünk kelt tésztát?

Ágnes tippje
Jellemzők: sütés, kelt tészta

A jó sütemény ott kezdődik, hogy jó alapanyagokat és jó receptet használunk. Még így is történhetnek malőrök. Ezeket persze elkerülhetjük...

Nyomózsák helyettesítése

Ágnes tippje

Ha sokat sütünk, a díszítéshez érdemes beszerezni egy nyomózsákot, vagy valami hasonló díszítőkészletet, amikhez általában több csillagos cső is van, így tényleg ki lehet egy tortát cifrázni.

Mézeskalács

Ágnes tippje

Karácsony előtt akár egy hónappal is megsüthetjük kedvenc házikónk hozzávalóit: falakat, tetőt egyebeket, hogy aztán legyen idő a gyerekekkel kidíszíteni a mesebeli mézeskalács házikót. Ünnepek után mi szétszedjük és megesszük...

Feliratkozás a következőre: sütés