Tipp, ötlet, tanács, fortély, praktika a mindennapokhoz

Komposztáljunk

Komposztáljuk a növényi és élelmiszer-hulladékot, így vizet is megtakarítunk, mert a kukát nem kell annyit mosni.

Öblítés

Kézi mosásnál lassan csökkenő hőmérsékletű vízzel többször mozgassuk át a textíliákat, mert különben gyűrődések keletkeznek és rögzülnek, az anyagban úgynevezett törések keletkeznek. Az utolsó vízbe tegyünk öblítőt, ahogy a mosógépek is adagolják. Öblítő helyett használhatunk néhány csepp illóolajat (szerintem finomabb lesz a ruhák illata). A legfinomabb persze akkor lesz az illata, ha szabad levegőn (a fehéret napon) szárítjuk.

A textíliák gyűrődési (törési) hajlama csökkenő sorrendben: gyapjú, viszkóz, pamut, poliészter, nylon. 

Mit hogyan mossunk?

Fogadjunk, mindenkinek sikerült már mosással összezsugorítania legalább egy gyapjúpulcsit. Akkor mindenki megtanulja egy életre, hogy a címkéket meg kell nézni.

Mosási tanácsok

A mai ruhák és egyéb textíliák oly sokfélék, hogy kezelésük nem kis feladat, hogy sokáig szépek maradjanak. Már mosáskor érdemes néhány dolgot betartanunk, így megspórolhatjuk a méregdrága oxi action porok, gélek, foltelnyelő kendők használatát.Mi például csak környezetbarát anyagokkal mosunk, mivel a szennyvíztisztítónkban baktériumok bontják le a szennyet.

Milyenre fessem a falakat, ha mészfestéket használhatok?

Mielőtt festés/festetés előtt a színeken kezdenél gondolkodni, érdemes kideríteni, milyen festéket használhatsz. Régi épületek falai ugyanis sokszor nem bírják a diszperziós festékeket, bevizesednek alatta és ledobják a festéket, bepenészednek, így ezeket csak mészfestékkel szabad festeni.

Szőnyegvásárlás

Lakástextilek megválasztása

Ágnes tippje

Gyertyafolt tisztítása

A szőnyegre vagy más textilre cseppent gyertyafoltot, viaszt könnyen ki tudjuk venni, ha itatóspapírt teszünk rá, és meleg vasalóval átvasaljuk.

Padló fényezése

A padló fényezéséhez használható padlófényhez olvasszunk meg negyed deciliter méhviaszt vízfürdőn. Keverjünk hozzá egy liter lenolajat, valamint néhány csepp citromeszenciát. Ronggyal vigyük fel a padlóra, hagyjuk megszáradni, majd puha ronggyal vagy kefével fényezzük .

Viaszos padló tisztítása

Ágnes tippje

A viaszos padlót legeredményesebben hideg teafőzettel tisztíthatjuk.

Feliratkozás a következőre: háztartás