Tipp, ötlet, tanács, fortély, praktika a mindennapokhoz

A gyerekszoba bútorai

Azzal minden szülő tisztában van, hogy a gyerekszobát úgy kell berendezni, hogy az kövesse, követhesse a gyermek növekedését. Amíg kicsi nem lehet egy egész falat betöltő sokajtós szekrényt tenni a szobába, mert az a gyerek szemszögéből, lentről nézve félelmetesnek, nyomasztónak hathat.

Játszótér a szobában

 

Olykor a családi béke rovására megy, ha zord időben a szobába szorulnak a gyerekek. Számos olyan játékszer van, amit a szobában lehet használni, és megadja a gyerek számára a szabadság érzetét.

Szín és dekoráció a gyerekszobában

Mielőtt belekezdenénk a gyerekszoba dekorálásába, jusson eszünkbe, hogy a kicsi gyerekek szeretnek a falra, a bútorokra is rajzolgatni. Épp ezért olyan festéket, tapétát érdemes használni, amelyről könnyen eltávolíthatjuk a rajzokat. A falfestékek közül a diszperziósat érdemes választani (hacsak nem muszáj mészfestéket alkalmazni) Mostanában reklámoznak egy teflontartalmú festéket de a kedvenc festékboltosom szerint semmivel nem jobb, mint a „mezei” diszperziós. A tapéták között pedig van egészen csinos lemosható is.

A játékok elhelyezése

A játékoknak szánt polcokat, szekrényeket mindig rögzítsük stabilan a falhoz és egymáshoz is, nehogy a kis ember véletlenül magára rántsa őket! És ha már a biztonságnál tartunk, míg az apróság nem tölti be a tízéves kort, érdemes a bútorokat élvédővel ellátni, így megelőzhető a komolyabb sérülés.

A nyitott polcok előnye a zárt szekrénnyel szemben, hogy a csemete látja is kedvenc holmijait, a vizuális inger pedig játékra ösztönzi. A legfontosabb játékok mindig alulra kerüljenek, hogy a gyerek könnyen elérje őket!

Mivel rendezzük be a gyerekszobát?

A gyerekszoba berendezése azért lehet nehéz, mert a bútoroknak lépést kell tartaniuk a gyermek növekedésével. Épp ezért hasznos lehet az ai, ha nem vadonatúj csodabútorokat veszünk a születendő bébinek, hanem használt bútorokat újítunk fel. Nem kell mást tenni, mint az örökölt vagy az aukciós oldalakon vásárolt rácsos ágyat némi festékkel vagy más leleménnyel újjá varázsolni. Aztán ha a gyerkőc kinőtte, nem fáj a szívünk érte. Persze ugyanúgy tovább is lehet adni és megvenni az újabb méreteket.

Térelválasztók

Egybenyitott terekben is szükség van az egyes funkciók kijelölésére, erre szolgálnak a térelválasztók. A háló egyes részei, vagy a dolgozósarok leválasztására jó szolgálatot tehet egy fix polcrendszer, amely a fényt átengedi, de különválasztja a funkciókat. Ha a polc egyik oldalára áttetsző textíliát erősítünk, ez fokozza a térelválasztás hatását, de nem csökkenti a fény áteresztést.

Strapabíró ágyakaró

Ha valaki a családban szeret ebéd után sziesztázni, nappal aludni egy keveset, vagy szívesen olvas, tanul az ágyra heveredve, mindenképpen érdemes beszerezni strapabíró, kényelmes ágytakarót. Ez lehet például egy klasszikus steppelt modell, sima műszálas (könnyen mosható) takaró, de semmiképp nem valami gyönyörű selyemcsoda – azon ugyanis nem lehet „henteregni”. Nagyon jó lehet egy-egy egyedi készítésű foltmintás takaró is.

Saját élettér a gyerekszobában

Sokszor előfordul, hogy a lakás legalább egy szobával kisebb, mint amire szükségünk van, így két gyerek kénytelen osztozni egy szobán. A testvérek általában 10-11 éves korig szívesebben „laknak" együtt, ezt követően azonban előnyösebb a külön szoba.

Hogyan növeljük a helyet a gyerekszobában?

Ágnes tippje

Ahhoz, hogy ne a nappali legyen minden lego- és kockaépítmény helye, érdemes olyan gyerekszobát kialakítani, ahol van elég hely a játékra. Épp ezért a gyerekszoba berendezését a falak mellé kell tenni, hogy középen legyen hely a játékra.

A gyerekszoba padlója

A kicsik legszívesebben a földön játszanak, és mint tudjuk, imádnak csúszni-mászni, ezért fontos szempont, hogy milyen legyen a padlóburkolat.

A gyerekszobába semmiképpen nem jó a hideg kő! A padlószőnyeg bár melegebb, de nehezen tisztítható, ráadásul az atkák kedvenc lakóhelye.

A legjobb választás a jó minőségű laminált vagy kész parketta. Barátságos hangulatot áraszt, könnyen tisztítható és strapabíró. A mint a játéktérre, az ágy és az asztal környékére pedig csúszásgátlóval ellátott szőnyeget érdemes tenni.

Feliratkozás a következőre: gyerekszoba