Tipp, ötlet, tanács, fortély, praktika a mindennapokhoz

Színkalauz falfestéshez

Általánosságban azt kell tudni, hogy a halvány pasztellszínek visszafogott eleganciát tükröznek, a világos, barátságos színek jókedvet, optimizmust sugallnak, míg az erős, szembeszökő színek – megfelelő mértékben eltalálva – a vidámság világába kalauzolnak el. A falak színét úgy kell kiválasztani, hogy a bútorok színét ne üsse, de ne is legyen minden egyszínű.

Mivel fessünk, burkoljunk a gyerekszobában?

 

Egyéves lesz lassan a kislányunk és bár egyelőre csak társaságban érzi jól magát, tudom, hamarosan eljön az ideje a saját szobának. Ez a nyáron elkészülő bővítésben kap helyet, így a festésnél, padlóburkolásnál könnyebb dolgunk van, hisz nem kötelező mészfestéket használni. Olyan anyagokat használunk, amelyek könnyen tisztíthatók, és szép színesek, világosak.

Szín és dekoráció a gyerekszobában

Mielőtt belekezdenénk a gyerekszoba dekorálásába, jusson eszünkbe, hogy a kicsi gyerekek szeretnek a falra, a bútorokra is rajzolgatni. Épp ezért olyan festéket, tapétát érdemes használni, amelyről könnyen eltávolíthatjuk a rajzokat. A falfestékek közül a diszperziósat érdemes választani (hacsak nem muszáj mészfestéket alkalmazni) Mostanában reklámoznak egy teflontartalmú festéket de a kedvenc festékboltosom szerint semmivel nem jobb, mint a „mezei” diszperziós. A tapéták között pedig van egészen csinos lemosható is.

A színes falfesték

Festés/festetés előtt érdemes minden színt megtervezni.
Ehhez segítségül hívhatunk számos internetes programot is. Online színtervező
például a Benjamin Moore színtervező program, de például a Trilak oldalán is
van a saját festékkínálatukra szabott színtervező program . Miután lelki
szemeinkkel, illetve egy ilyen programmal megterveztük, mit milyenre színezünk,
még a munkálatok megkezdése előtt ellenőrizzük, vajon valóban jók lesznek-e a
megálmodott színek.

Színtervezés a lakásban

Festés előtt érdemes alaposan megtervezni mindent, és
ügyelni a harmóniára. Mindig vegyük alapul a már meglévő bútorzat,
padlóburkolat, függöny, ágytakaró színét, hacsak nem akarjuk ezeket is
lecserélni. A tervezés kiindulópontja lehet például a bútorhuzat színe – ennek egy
másik árnyalata, tónusa lehet a fal színe. Ezután már csak néhány hasonló
színvilágú kiegészítő kell...

A tér és a színek

A falak színének megválasztásakor ne csak az ízlésünkre hagyatkozzunk, hanem vegyük figyelembe a lakótér adottságait is! A színekkel ugyanis formálhatjuk egy-egy szoba térhatását, a hátrányokat csökkenthetjük, az előnyöket kiemelhetjük.
Általános szabály, hogy a világos színek a tereket nagyobbnak mutatják, a sötétek pedig kisebbnek. Tehát egy hálófülkét nem szabad vörösre festeni, mert „ránkborulnak” a falak, viszont egy hatalmas szobát kitűnően kisebbíthetünk piros, narancs, arany vagy terrakotta árnyalatú falakkal!

Színek, minták és lakástextilek

A legsemlegesebb, legunalmasabb szobát is megbolondítja egy izgalmas színű, például olajzöld, khaki, pink vagy narancs ágytakaró.

Hogyan válasszam ki a fal színét?

Ha olyan szerencsés vagy, hogy diszperziós festékkel festheted a lakást, álmaidnak, vágyaidnak csak a fantáziád szab határt. A mai festékekkel akár évente, sőt akár szezononként is más színvilágú otthonod lehet, hisz saját magad is ki tudod festeni a szobát.

Harmónia a lakásban

Feliratkozás a következőre: fal