Tipp, ötlet, tanács, fortély, praktika a mindennapokhoz

Festett fa kerti bútorok ápolása

Ne feledjük, hogy nem elég mosni, ápoilni is kell a bútort. Ha festett, például ne feledjük újrafesteni! És persze egy egyszerű kerti padot feldobhatunk néhány szép festett virággal, levéllel. Vagy ha úgy adódik, hogy mégis egyszínű, dobhatunk rá színes párnákat, takarókat.

Egy egyszerű kerti padot feldobhatunk néhány szép festett virággal, levéllel

  • A festett fafelületeken keletkezett foltokat töményen kezeljük a mosogatószerrel és tiszta vízzel öblítsük le, majd töröljük szárazra! Ha le kell mosni, mindig folyékony mosogatószeres oldattal dolgozzunk!
  • A pattogzó régi festéket le kell kaparni, a keletkező folt széleit meg kell csiszolni. Ha kell, fakittel egyenletessé kell tenni a felületet, és utána kezdődhet a bútor átfestése.
  • A festék az esőtől, napról felhólyagosodhat, megrepedezhet, ezért inkább pácot és lazúrfestéket érdemes használni. A kültéri pácot, lazúrt vékonyan de legalább két rétegben vigyük fel
  • Egy szép régi padot, lócát kicsit fel kell újítani, mielőtt használhatnánk. Először a szúrágást töröljük át benzines ruhával úgy, hogy az belemenjen a járatokba, majd a lyukakat zárjuk le viasszal, vagy fakittel. A benzin gőze elpusztítja a kártevőket. Ezután a régi festéket kromofággal leoldjuk és újra festhetjük a régi bútort. Érdemes persze előbb lefotózni vagy lerajzolni az eredeti motívumokat.